Suklaapuotilaiset suosittavat! Tampereen nähtävyydet osa 3

Ai että, tämä Tampere nähtävyydet -vinkkisarja on saavuttanut jo kolmannen ja toistaiseksi viimeisen osansa. Jos Suklaapuotilaisten aiemmat Tampereen suositukset ovat jääneet väliin, voit käydä lukemassa sarjan ensimmäiset kaksi osaa täältä ja täältä. Lisäksi Suklaapuodin Instagram-tilin kohokohdista ja TikTokistamme löydät lisää vinkkauksia kuva- ja videomuodossa. Olkaapa hyvät!

Tässä kolmannessa osassa keskitymme kiinnostaviin Tampereen nähtävyyksiin, joihin voit tutustua täysin ilmaiseksi. Mukaan mahtuu museota, kirkkoa ja nähtävyyksiä perheen pienimmille. Vastapainoksi esittelemme meistä kiinnostavia ja persoonallisia vaate- ja sisustusliikkeitä, joista voit tehdä kivoja löytöjä.

Tampereen ilmaisia nähtävyyksiä

Vain kivenheiton päässä Tallipihalta (eli Suklaapuodin pääpaikasta) sijaitsee Työväenmuseo Werstas. Museo sijaitsee ikonisessa Finlaysonin entisessä puuvillatehtaassa, eli juuri siellä, mistä Tampereen työläiskaupungin historia on saanut alkunsa. Museossa pääset tutustumaan työväen elämään ja sosiaalihistoriaan sekä näkemään muun muassa valtavan kokonaisen tehdashuoneen täyttävän höyrykoneen. Tiistaista sunnuntaihin avoinna oleva Werstas on Suomen suurin ilmainen museo, joten nähtävää siellä siis on.

Jos olet kesäaikaan liikkeellä, kannattaa katsastaa myös samalla alueella oleva taidetapahtuma Finlayson Art Area, jossa moderni taide valtaa vanhat tehdasrakennukset. Taiteen lisäksi on kiinnostavaa kurkistaa sisälle tehtaisiin, jotka ovat täynnä arkkitehtuurisesti upeita yksityiskohtia.

Werstaalta kannattaa jatkaa matkaa Tammerkosken yli Tampereen tuomiokirkolle. Mahtipontisesta ulkomuodostaan huolimatta kirkko on yllättävän nuori, valmistunut vuonna 1907. Kirkko edustaa kansallisromanttista tyyliä, ja siitä tekee erityisen kiinnostavan kirkosta löytyvät sangen poikkeukselliset (aikanaan jopa paheksuntaa herättäneet) maalaukset. Tampereen tuomiokirkossa voit tutustua muun muassa Hugo Simbergin taideteoksiin, kuten Haavoittunut enkeli -freskoon ja Kuoleman puutarha -teoksiin sekä Magnus Enckellin Ylösnousemus-alttaritauluun. Kesäaikaan joka päivä avoinna olevaan kirkkoon voi poiketa matalalla kynnyksellä ihailemaan suomalaisen taidehistorian kuuluisia helmiä, ja vieläpä täysin ilmaiseksi.

Arkkitehtuurisesti kiinnostava käyntikohde on myös Tampereen pääkirjasto Metso. Kirjastorakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Reima ja Raili Pietilä, ja lintuperspektiivistä katsottuna kirjasto muistuttaa nimensä mukaisesti metsoa. Suosittelemme piipahtamaan myös kirjaston toisessa kerroksessa, josta löytyy kiva kahvila Café Metso.

Tampereen kauppahallin voisi listata sekä ilmaisiin nähtävyyksiin että persoonallisiin ostospaikkoihin. Joka tapauksessa suosittelemme piipahtamaan tässä Pohjoismaiden suurimmassa yli 120-vuotiaassa hallissa nauttimassa vanhan ajan kauppameiningistä. Tampereen kauppahallissa voit pysähtyä lounaalla, kahvilla, tehdä ostoksia notkuvien liha-, kala-, vihannes- ja leipähyllyjen äärellä tai vain aistia hallin tunnelmaa. Suklaapuodin toinen puoti löytyy myös Tampereen kauppahallista Sokoksen puoleiselta käytävältä.

Ehdottomasti ilmaisista kohteista on mainittava myös Hatanpään Arboretum. Hatanpään kartanon edustalla, aivan Pyhäjärven rannassa sijaitseva upea puistoalue on paikka, jonne moni tamperelainen suuntaa kesäaikaan piknikille. Erityisen suosittu puisto on heinäkuun puolivälin ja elokuun alun välisenä aikana, jolloin Arboretumin ruusutarha on parhaimmillaan. Ihastele kymmeniä erilaisia ruusulajikkeita, huumaannu kukkien tuoksusta, katsele lammessa pulikoivia sorsia ja poikkea puiston kahdessa kesäkahvilassa. Tätä ei kannata jättää välistä kauniina kesäpäivänä!

Ilmaiset Tampereen nähtävyydet lapsille

Lopuksi vielä pari kivaa vinkkiä lapsiperheille. Tampereen ehdottomasti parhaimmat leikkipuistot ovat Pikku Kakkosen puisto Koskenrannassa sekä Tiitiäisen satupuisto Näsinpuistossa. Varsinkin sateisena päivänä kannattaa suunnata Lasten kulttuurikeskus Rullaan, jossa riittää tekemistä eri-ikäisille lapsille. Tampereen parhaat lastenhoitohuoneet sijaitsevat Kauppakeskus Ratinan 3.kerroksessa.

Persoonallisia shoppailupaikkoja

Jos olet tulossa Tampereelle ostoksille, suosittelemme – Suklaapuodin lisäksi – suuntaamaan näihin kiinnostaviin vaate- ja sisustusliikkeisiin. Aivan Sokosta vastapäätä sijaitsee Miela, josta löydät suomalaisten brändien persoonallisia vaatteita, koruja ja asusteita. Kaksikerroksisessa liiketilassa löytyy tutkittavaa pitkäksi aikaa ja ihanat asiakaspalvelijat auttavat taatusti löytämään mieleiset tuotteet.

Jos haluat tehdä merkkivaatteiden second hand -löytöjä, suuntaa ehdottomasti muutamassa vuodessa legendan maineeseen yltäneeseen Oldie-liikkeeseen. Tämä on laatua etsivän bränditietoisen aarreaitta, josta voit ostaa huippumerkkien vaatteita, laukkuja ja kenkiä.

Toinen suosittu second hand -liike löytyy Stockmannin kolmannesta kerroksesta. Relove-putiikki yhdistää käytettyjen vaatteiden liikkeen ja kivan kahvilan, jossa kannattaa piipahtaa ainakin koko päivän saatavilla olevalle aamiaiselle. Voimme luvata, että annokset ovat juuri niin sanotusti Instragramiin sopivia eli todella kuvauksellisia.

Lisää persoonallisia vaateliikkeitä löytyy Tampereen muotikadulta Aleksis Kiven kadulta, joka yhdistää toisiinsa Keskustorin ja Laukontorin. Tuolta pieneltä kadunpätkältä löytyy muun muassa Putiikki Rannalla, Alex Lifestyle, Pura Finland, Lili Lifestyle ja Pispala Clothing.

Puolestaan persoonallisia sisustus- ja remontointituotteita löytyy Domus Classicasta, joka sijaitsee Laukontorilla upeassa vanhassa tiilitalossa. Liikkeestä löydät erityisesti vanhan rakennuksen entisöintiin sopivia tuotteita ja sisustustavaroita.

Kaunista designia voit hankkia Hämeenpuistossa sijaitsevasta Gusta Designista. Tämä on todellinen sisustajan taivas, josta löytyy kotiin tyylikkäitä ja ajattomia huonekaluja. Kurkkaa heidän vaihtuvaan valikoimaansa täällä.

Tässä ovat Tampere-vinkkimme tältä erää. Toivottavasti näistä suosituksista on löytynyt jotakin kiinnostavaa, olitpa sitten turisti tai paljasjalkainen tamperelainen. Ainakin meistä suklaapuotilaisista on ollut hurjan kiva ideoida näitä vinkkejä yhdessä – kuvaamisesta puhumattakaan. Loppuun on vain todettava, että Tampereelta löytyy vaikka mitä kiinnostavaa. Tervetuloa siis tänne, ja muista vierailla myös meillä Tallipihan Suklaapuodissa 🙂