Laadukasta kahvia Tampereelta: esittelyssä Pirkanmaan paahtimo

Pirkanmaan paahtimon kahveja löydät Tallipihan suklaapuodista

Onko maailmassa mitään parempaa kuin keittää hyvät kahvit ja ottaa kylkeen palanen laadukasta suklaata? Ne ovat juuri niitä elämän pieniä iloja, jotka tekevät arjesta hieman paremman. Herkullisen suklaan lisäksi Tallipihan Suklaapuodin valikoimista löytyy muutamia huolella valittuja paikallisten paahtimoiden kahveja – yksi näistä on Pirkanmaan paahtimo.

Tässä postauksessa kutsumme sinut mukaan tutustumaan kahvin paahtamisen ja nautiskelun saloihin Pirkanmaan paahtimolle. Suklaasisko Hanne piipahti tamperelaisessa paahtimossa juuri äitienpäivän kynnyksellä toukokuussa 2023. Tässä artikkelissa opit hieman lisää kahvin matkasta marjasta aina suomalaisten kahvipannuihin ja näet, miten kahvilaatuja voi maistella kuten viinejä konsanaan.

Pirkanmaan paahtimo – näin kaikki alkoi

Pirkanmaan paahtimon juuret ulottuvat vuoteen 2007, jolloin Toijalaan perustettiin Fresh Coffee -niminen paahtimo. Paahtimo oli osa Waynes Coffee -ketjua, jossa Tuomas Roschier aloitti paahtajana. Vuonna 2010 toiminta siirtyi Tampereelle, aluksi Onkiniemeen ja sieltä vuoden päästä nykyisiin tiloihin Patamäenkadulle, jossa paahtimo jatkui Pirkanmaan paahtimona. Vuonna 2013 Pirkanmaan paahtimoon yhdistyi vielä Porissa toiminut Cafe solo Oy.

Pirkanmaan paahtimon tavoitteena on paahtaa laadukkaita kahveja ja tutustuttaa ihmisiä testaamaan pienpaahtimoiden tuotantoa. Yritys on tunnettu muun muassa laadukkaista tilakahveistaan sekä Tampereen eri kaupunginosia kunnioittavasta kahvisarjastaan. Pirkanmaan paahtimon tuotteita voi hankkia heidän verkkokaupastaan tai piipahtamalla tehtaanmyymälässä osoitteessa Patamäenkatu 2.

Pirkanmaan paahtimon valikoimista löytyy erityisesti keskipaahtoisia ja siitä hieman tummempia kahveja. Kahvisekoituksia ei ole monia, vaan valtaosa kahveista on niin sanottuja single origin -tuotteita. Tämä johtuu siitä, että Pirkanmaan paahtimon käyttämät kahvit ovat niin laadukkaita ja makuprofiileiltaan kiinnostavia, että eri laatujen sekoittaminen ei välttämättä tuo makuun lisäarvoa. Pirkanmaan paahtimo hankkii monet tilakahvinsa suoraan kahvitiloilta ilman välikäsiä. Paahtimon jäsenet ovat vierailleet itse osalla tiloista ja tutustuneet henkilökohtaisesti kahvintuottajiin ja heidän perheisiinsä.

Kahvin matka pellolta aamukahvipöytään

Kahvin matka alkaa kahvipensaan kukinnosta, josta muodostuu maultaan ja ulkonäöltään hieman ruusunmarjaa muistuttava marja. Kun marja on optimaalisen kypsä, se poimitaan. Marjan sisällä on yleensä kaksi pientä pavunpuolikasta (joissain kahvilajikkeissa voi olla yksi pyöreä papu sisällä), jotka voidaan irrottaa marjasta karkeasti jaoteltuna kahdella erilaisella käsittelyllä.

Paahtamattomat vihreät kahvipavut tulevat paahtimolle isoissa juuttisäkeissä. Nopeimmillaan kahvin matka marjasta paahtimolle Tampereelle vie kolmisen kuukautta.

Erilainen pavun käsittely vaikuttaa siihen, millainen kahvista tulee tulee, washed ja natural. Näistä ensin mainitussa pesu- eli märkäkäsittelyssä pavut menevät murskaimeen, jossa kone sylkäisee kahvimarjan kuoret erilleen. Kahvimarjan kuoret hyötykäytetään esimerkiksi lannoitteina tai teen kaltaisessa cascara-juomassa. Irrotetut pavut saavat muhia hetken aikaa kaakelialtaissa. Sitten pavut pestään, josta tulee kahvityypin nimi washed coffee. Tällaista kahvia on valtaosa. Luonnollisessa eli kuivakäsittelytavassa marjat poimitaan ja asetellaan kuivumaan alustalle aurinkoon. Marjoja käännellään usein, jotta ne kuivuvat tasaisesti. Kun marjat ovat rusinoituneet, ne murskataan ja papu saadaan irti. Näiden kahden päätavan lisäksi kahvin käsittelyllä on näiden menetelmien välimuotoja.

Pirkanmaan paahtimolle pavut saapuvat vihreinä suurissa juuttisäkeissä. Pavut siirretään astiaan, josta pitkä putki imee ne paahtimeen. Pirkanmaan paahtimolla pavut paahdetaan useimmiten keskipaahtoiseksi tai siitä hieman tummemmaksi. Paahtamisen jälkeen pavut jäähdytetään coolerissa. Jäähtyneet pavut laitetaan laatikkoon kannen alle, josta ne pakataan myyntipakkauksiin. Paahtimessa yksi erä on aina odottamassa, yksi paahtumassa ja yksi jäähtymässä.

Uusien, kiinnostavien kahvilaatujen löytäminen on myös yksi tärkeä osa paahtimon toimintaa. Pirkanmaan paahtimon kahviasiantuntija Pekka Heinonen tilaa näytteitä kiinnostavista uusista kahveista, jotka paahdetaan pienemmällä näytepaahtimella. Aluksi kahveja testaillaan, ja kun löydetään sopiva kahvi ja oikeanlainen paahto, kahvia aletaan paahtaa isompia eriä suurella paahtimella.

Eri maista tulevilla kahveilla on omat erityisominaisuutensa, joihin vaikuttaa muun muassa ilmasto ja maaperä. Esimerkiksi Kolumbiasta tulevat kahvit ovat tällä hetkellä aika hedelmäisiä. Lisäksi kahvin makuun vaikuttavat tietenkin muun muassa erilaiset kahvilajikkeet sekä eri paahtotekniikat. Näistä saadaan monia kutkuttavia yhdistelmiä, jotka vievät kahvin harrastajan helposti mukanaan.

Tule mukaan kahvimaisteluun

Me suklaapuotilaiset pääsimme testaamaan viittä erilaista kahvia elämyksellisessä kahvimaistelussa. Pirkanmaan paahtimo järjestää muuten kiinnostavia kahvitastingeja, joita voimme lämmöllä suositella. Maistelu alkoi siitä, että kahvipavut jauhettiin. Tämän jälkeen seurasi ensimmäinen tuoksuttelukierros (näitä tuli useita). Sitten kahviporojen päälle kaadetaan kiehuvan kuuma vesi, ja kahvi jätetään tekeytymään noin 4 minuutin ajaksi. Tässä vaiheessa tuoksuttelimme kahvilaadut uuden kerran läpi – ja todellaki kahveista pystyi erottamaan hieman erilaisia aromeja kuin ensimmäisellä kerralla.

Tämän jälkeen otimme lusikan, jolla siirtelimme sivuun kahvin päälle muodostunutta aavistuksen vaahtomaista kerrosta. Myös tässä vaiheessa tuoksuttelimme kahveja lisää. Tämän jälkeen pääsimme itse maisteluun! Otimme omat lusikat, jolla siirsimme kahvia omiin pieniin kuppeihin ja pääsimme maistamaan. Eri kahveista erottui selvästi omat makuprofiilit.

Pirkanmaan paahtimolla pääset muuten myös testaamaan vuoden 2023 espressokilpailun ykkössijan voittanutta espressoa. Kyseessä on Edilson Mamian Pink Bourbon, joka on niin sanottu fermentoitu kahvi. Kahvin tuoksu on todella runsas ja hedelmäinen, hieman porter-olutmainen. Myös kahvin maku ei muistuta ollenkaan tuttua ja turvallista espressoa, vaan maku on makea, voimakas, jopa liköörimäinen. Kannattaa kokeilla, jos on mahdollisuus. Ainakaan me suklaapuotilaiset emme olleet koskaan maistaneet mitään vastaavaa!

Löydät Pirkanmaan paahtimon tuotteita myös Suklaapuodista

Pirkanmaan Paahtimon tehtaanmyymälän ja verkkokaupan lisäksi löydät muutamia heidän tuotteitaan myös meiltä Tallipihan Suklaapuodista. Valikoimiimme kuuluvat keskipaahtoiset Tampere-kahvi, Tallipihan kahvi ja Tampereen kauppahallin puodistamme löytyvä Kauppahallin kahvi. Lisäksi jouluvalikoimaamme kuuluu jouluinen sesonkikahvi Pirkanmaan paahtimolta.

Tutustu kahvi-, tee- ja kaakaovalikoimaamme verkkokaupassa klikkaamalla tästä.