Miten suklaakonvehdit valmistetaan? Tutustu suklaan valmistusprosessiin

Hasselpähkinäkonvehti NelleUlla

Suklaakonvehdit ovat eittämättä monen suosikkiherkku. Myös meillä Tallipihan Suklaapuodissa erilaiset irtokonvehdit ovat ehdottomasti valikoimamme myydyin tuotekategoria eikä syyttä! Mikäs sen parempaa kuin valita huolella juuri omaan makuun sopivat suklaat. Mutta miten suklaakonvehdit syntyvät? Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin suklaakonvehtien valmistusprosessiin.

Vaikka me Tallipihan Suklaapuodissa emme itse valmista suklaakonvehteja tai suklaata, löydät meiltä kattavan valikoiman herkkuja melkein 40 eri valmistajalta. Olemme myös täällä sivuillamme sekä Instagramissamme jakaneet paljon materiaalia vierailuiltamme eri valmistajien luokse. Käy kurkkaamassa esimerkiksi, miten syntyvät konvehdit käsityönä NelleUllan tehtaalla tai miten salmiakkia valmistetaan Namituvalla perinteisin menetelmin. Tässä artikkelissa käytetyt kuvat ovat NelleUllalta, joka valmistaa Latvian Riiassa käsityönä herkullisia suklaakonvehteja, joita löydät meiltä Tallipihan Suklaapuodista.

Suklaan raaka-aineet ja niiden valinta

Suklaapuoti NelleUlla konjakki viikuna

Suklaan pääraaka-aine on kaakaopapu, joka kasvaa trooppisilla alueilla, kuten Länsi-Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Kaakaopavut fermentoidaan, kuivataan, paahdetaan ja jauhetaan, jolloin syntyy kaakaomassa. Kaakaomassasta erotellaan kaakaovoi ja kaakaojauhe, joita hyödynnetään suklaan valmistuksessa. Lisäksi suklaaseen lisätään sokeria, vaniljaa ja usein myös emulgointiaineeksi soijalesitiiniä. Maitosuklaaseen lisätään luonnollisesti vielä maitoa. Valkoiseen suklaaseen ei käytetä ollenkaan kaakaomassaa, mutta siitäkin löytyy kaakaota kaakaovoin muodossa.

Pieni osa suklaanvalmistajista vastaa itse koko valmistusprosessista, joka alkaa kaakaopavuista ja päättyy kuluttajalle myytäviksi valmiiksi suklaatuotteiksi. Tällaista suklaata kutsutaan bean-to-bar-suklaaksi. Tallipihan puodin valikoimista löytyy esimerkiksi Storm & Billen suklaalevyjä, jotka yritys on valmistanut kokonaan itse kaakaopavuista lähtien. Valtaosa suklaanvalmistajista hankkii suklaamassan valmiina.

Suklaan temperointi

Suklaan temperointi on tärkeä vaihe, että suklaasta tulee pinnaltaan kauniin kiiltävää ja rakenteeltaan sellaista, että suklaa napsahtaa mukavasti suussa. Temperointi tarkoittaa suklaamassan sulattamista ja jäähdyttämistä hallitusti siten, että suklaassa olevat rasvat kiteytyvät. Temperoinnista olemme kertoneet lisää tässä artikkelissa, jossa vierailimme Kultasuklaan tehtaalla.

Suklaakonvehtien muotoilu

Pehmeä suklaamassa valetaan seuraavaksi muotteihin ja ylimääräinen suklaa poistetaan. Näin saadaan suklaakonvehteihin ohut kuori, jonka sisälle voidaan pursottaa täyte. Esimerkiksi NelleUllan tehtaalla kaikki alkaa ontoista suklaapalloista, joihin pursotetaan omassa keittiössä tehty täyte. Täytevaihtoehtoja heillä on lukuisia vaihdellen sitruunaisista, marjaisiin tai jopa samppanja- ja Bayleys-täytteisiin! Täytteen pursotuksen jälkeen suklaapallo upotetaan NelleUllalla uudestaan sulaan suklaamassaan.

Suklaakonvehtien koristelu

Tässä vaiheessa vain luovuus on rajana. Osa valmistajista koristelee suklaakonvehdit esimerkiksi lehtikullalla, kuivatuilla marjoilla tai suklaisella koristeella. NelleUllan tehtaalla suklaakonvehdit asetellaan vielä kuivatuista marjoista tai hedelmistä tehtyyn ”petiin”, jossa suklaita pyöritellään. Näin suklaan pinnalle tarttuu kaunis kerros kuivattua marjaa tai hedelmää, joka korostaa upeasti suklaakonvehdin täytteen makua.

Suklaakonvehtien pakkaus

Tämän jälkeen suklaakonvehdit pakataan joko suurempiin pakkauksiin tai kuluttajille myytäviin kauniisiin rasioihin. Esimerkiksi NelleUllalla kaikki pakkaus tehdään alusta loppuun käsityönä ja valmiit pakkaukset postitetaan meille Suomeen Tampereelle.

Suklaakonvehdit Tallipihan Suklaapuodista

Vaikka me emme itse valmistakaan suklaata, meistä on aina kiinnostavaa oppia suklaan valmistuksesta ja päästä paikan päälle näkemään, miten konvehdit syntyvät. Meillä onkin jo nyt suunnitelmissa uusia vierailuja suklaan valmistajille, joten pistä somekanavamme seurantaan – siellä pääset mukaan reissuille liki reaaliajassa!

Verkkokauppamme suklaakonvehdit ja muut herkut löydät täältä: Tallipihan Suklaapuoti verkkokauppa