Klepper & Klepper: Matka maailman parhaan salmiakin luokse 🖤

Hanne kokeilee Klepper&Klepper salmiakkia: uutuusmaku kahvi

Suklaapuodin somedelegaatio matkasi kesäkuussa Hollantiin Klepper & Klepperin luokse tutustumaan maailman parhaaksi tituleeratun salmiakin saloihin. Ei sitä uskoisi, että täydellisesti suomalaiseen makumaailmaan sopiva salmiakki syntyisi Hollannissa, mutta olihan se koettava omin silmin, kun siihen tilaisuus tarjoutui. Emme osanneet yhtään odottaa, mitä meitä odottaisi perille päästyämme, mutta Kleppereiden perhe yllätti meidät aivan huikealla ohjelmalla! Pääsimme reissulla mm. tutustumaan Amsterdamin kanaaleihin, valmistamaan omaa salmiakkia workshopissa sekä näkemään isä-Klepperin legendaarisen karkkikojun, josta Kleppereiden tarina sai alkunsa yli 30 vuotta sitten.

Klepper&Klepper -reissulle saapui maahantuojia Suomesta, Norjasta, Tanskasta ja Ruotsista
Kuvassa vasemmalla poika Huub Klepper ja viimeisenä oikealla isä Willem Klepper. Mukana matkalla olivat myös Ruotsin, Tanskan ja Norjan maahantuojat.

Klepper & Klepperin tarina

Kuvassa Willem Klepper kertoo Hannelle kojun historiasta

Aloitetaas meidän Hollannin kertomus matkaamalla ajassa taaksepäin – yli 30 vuotta taaksepäin. Vuonna 1990 isä Willem Klepper avaa karkkikojun Alkmaarin torille Hollannissa. Sateisesta säästä huolimatta kojun ympärille kerääntyy mukavasti kiinnostuneita asiakkaita, ja tuosta päivästä lähtien koju pystytetään aina joka viikko Alkmaarin toripäiviksi. Vuodet vierivät, Klepperien perheeseen syntyy poika Huub ja karkkikojun suosio kasvaa kasvamistaan.

Sitten ollaankin jo vuodessa 2015 ja vietetään kojun 25-vuotispäiviä. Merkkivuoden kunniaksi isä Willem ja nyt jo aikuiseksi kasvanut poika Huub päättävät valmistaa juhlavuosilakritsia, josta tulisi parasta ikinä! Näin syntyi Klepper&Klepper-tuoteperheen ensimmäinen jäsen, punainen makea salmiakkilakritsi. Oli oikeastaan sattumaa, että herkussa ei ollut käytetty vehnätärkkelystä eikä gelatiinia, joten se oli sekä gluteenitonta että vegaanista. Klepperien omasta salmiakista tuli nopeasti niin suosittua, että sitä tultiin hakemaan kaukaa Alkmaarin ulkopuolelta. Huubille alkoi tulla tunne, että tässä voisi olla jotakin enemmän.

Isä Klepper halusi kuitenkin, että maailman paras salmiakkilakritsi olisi myynnissä vain juhlavuoden ajan. Onneksi liiketaloutta opiskellut poika Klepper sai isän vakuutettua, että tässä herkussa olisi potentiaalia suurempaankin ja sitä kannattaisi myydä juhlavuoden jälkeenkin. Niinpä salmiakkilakritsia alettiin myydä muille erikoisliikkeille, ensin Alkmaarin lähialueille ja vähitellen muualle Hollantiin. Tuoteperhe kasvoi suolaisella sinisellä salmiakilla ja keltaisella hunajasalmiakilla.

Tässä vaiheessa eletään vuotta 2020 ja Suklaapuoti astuu mukaan tarinaan. Suklaasiskot Hanne ja Ulla olivat messuilla, joihin Klepper&Klepper myös osallistui. Klepperit olivat hankkineet kääntäjän, jonka avulla hollanninkieliset pakkaukset oli käännetty muun muassa suomen kielelle (sillä Kleppereiden toiveina oli, että salmiakista kiinnostuttaisiin Hollannin ulkopuolella). Hanne näki pakkaukset jo kaukaa ja riensi hannemaiseen tyyliinsä ilmoittamaan, että käännökset kuulostivat suomeksi aivan kököiltä (yllä näet kuvan suomenkielisestä pakkauksesta, joten olihan Hanne ihan oikeassa!). Lähes samaan hengenvetoon siskot maistoivat salmiakkia ja ilmoittivat, että ehdottomasti he aikovat alkaa maahantuoda sitä Suomeen – mutta englanninkielisillä pakkauksilla! Näin suoraviivaisesti kaikki kävi, ja Klepper&Klepperin salmiakkia alettiin ensimmäistä kertaa myydä Hollannin ulkopuolella, juuri meillä Tallipihan Suklaapuodissa. 😍

Vierailulla Klepper&Klepperin toimistolla

Klepperin toimistolla

Nyt ollaankin sitten kesässä 2024, jolloin Suklaapuodin sometiimi Hanne ja Sandra pääsivät paikan päälle tutustumaan Klepperien toimintaan ja toimistoon. Toimistossa näkyi kartalla hienosti Klepperin maailmanvalloitusmatka sekä vitriinissä oli esillä kaikkien maiden erilaiset pakkaukset (myös se surullisenkuuluisa suomenkielinen teilattu pakkaus). Meidän suklaapuotilaisten mielestä toimisto oli epäilyttävän siisti, mutta sitten Klepper&Klepperien henkilökunta paljasti, että he olivat käyttäneet kaksi työpäivää siivoamiseen. Toimistolla pääsimme testaamaan uusinta salmiakkimakua, makeaa kahvisalmiakkia! Tämä uusi tuttavuus tulee toivottavasti pian myös valikoimiimme Suklaapuodissa. Uskomme vakaasti, että suomalaiseen kahvi- ja salmiakkikansaan tämä yhdistelmä uppoaa ja kovaa!

Hanne ilmoitti, että kahvisalmiakki menee jatkoon!

Valmistamassa itse salmiakkia

Yksi Hollannin vierailun kohokohta oli päästä osallistumaan salmiakkiworkshoppiin! Opimme ensin lakritsin historiasta ja siitä, miten lakritsia oli alunperin käytetty lääkkeenä kurkkukipuun ja yskään. Pääsimme myös maistelemaan eri maiden salmiakkia/ lakritsia, ja meille tuli ehdottomana yllätyksenä, että muun muassa Italiassa löytyy omaa lakritsia. Siis eivätkö muka Suomi ja muut Pohjoismaat ja Hollanti ole ainoita lakritsia ja salmiakkia syöviä maita??

Lopulta pääsimme laittamaan essut päälle ja tositoimiin. Oman salmiakin valmistus alkoi sekoittamalla jauhettua lakritsijuurta, sokeria, ammoniunkloridia, elintarvikehiiltä ja sidosaineena käytettyä vehnäjauhoa yhteen ja kuumentamalla seos pannulla jatkuvasti kovaa sekoittaen. Mehän emme ihan täysin seuranneet reseptiä (koska halusimme lisätä enemmän salmiakin maulle ominaista ammoniumkloridia!), joten jostain syystä meidän lakritsimassamme oli paljon tymäkämpää kuin muilla!

Lopulta saimme massan kelpaamaan ohjaajallemme ja kaadoimme kuuman seoksen leivinparin päälle. Tässä vaiheessa massa kaulitaan ohueksi ja muotoillaan pieniksi palloiksi. Pallot painoimme muotilla karkkien kokoisiksi suupaloiksi. Vaikka ulkonäkö ei ollut ihan sieltä ammattimaisemmasta päästä, maku oli oikeasti aika hyvä!

Kiitos Klepper&Klepper ikimuistoisesta matkasta

Reissullamme pääsimme muutenkin tutustumaan Hollannin kulttuuriin ja kaupunkeihin. Kävimme kanaaliristeilyllä Amsterdamissa, tutustuimme ulkoilmamuseoon (siis kokonaiseen pieneen kylään, jonka kaikki talot ovat museokäytössä), kuvasimme tuulimyllyjä, maistoimme Klepperien salmiakista tehtyä jäätelöä ja viimeisenä iltana pääsimme vielä kuvaamaan itsemme perinteisissä hollantilaisissa asuissa puukenkineen kaikkineen!

Kaikista parasta matkassa oli kuitenkin tutustua henkilökohtaisesti Klepper&Klepperin lämminhenkiseen perheeseen ja kuulla ja nähdä, miten ja missä Suklaapuodin myydyin salmiakki oli saanut alkunsa. Pääsimme jopa tapaamaan pari kuukautta vanhan Klepper-perheen nuorimman jäsenen, joten kenties perheyrityksellä on jatkaja jo kolmannessa polvessa! 😍

So, thank you Willem, Huub and everyone else in the Klepper&Klepper family for this amazing trip!

Klepper & Klepper -salmiakkivalikoimaamme voit tutustua TÄÄLLÄ.