Me täällä Suklaapuodissa tykkäämme kovasti valottaa teille asiakkaille, mistä eri paikoista meille tulee myytäviä herkkuja ja miten niitä valmistetaan. Niinpä jälleen kerran otimme suunnaksi meille (ja ehkä myös monelle teille) uuden paikan – Ilmajoen ja siellä sijaitsevan Namituvan. Reissun aikana opimme valtavasti uutta salmiakin valmistuksesta ja yllätyimme, miten monen monituista vaihetta perinteisten karkkien valmistus vaatii. Pääsimme lisäksi itse testaamaan makeismestarin työtä…ja sanotaanko vaikka näin, että ehkä parempi, että suutari pysyy lestissään! 🙈
Namitupa – perinteinen karamellitehdas Ilmajoella

Namitupa on kotimainen toisessa polvessa pyörivä perheyritys pienestä Ilmajoen kunnasta Etelä-Pohjanmaalta. Namitupa on erikoistunut vanhan ajan karamellien, tikkareiden ja salmiakkien valmistukseen perinteisiä menetelmiä kunnioittaen. Yrityksen toiminta sai alkunsa yli 25 vuotta sitten yhteistyöstä kuuluisan ruotsalaisen Gränna Polkagriskokerin kanssa, jolta he hankkivat opin ja reseptin vuodesta 1859 valmistettujen puna-valkoraidallisten polkakarkkien tekemiseen. Tällä hetkellä Namitupa on kuuluisa erityisesti kotimaisena salmiakkien valmistajana. Heiltä löytyy erityisesti glykyrritsiinivapaita salmiakkeja, jotka sopivat raskausajan ruokavalioon.

Voimme ehdottomasti suositella jokaiselle visiittiä Namituvan tehtaanmyymälässä Ilmajoella. Suloinen putiikki on täynnä erilaisia vanhan ajan makeisia, salmiakkeja ja tikkareita. Omaksi suosikiksemme nousi välittömästi tikkaribaari, josta pääsee kokoamaan itselleen sopivan setin mielikuvituksellisista tikkukaramellimauista. Testasimme muun muassa popcornin, mojiton ja mustaherukan makuisia tikkareita! Maistoimme myös erinomaista herkkupehmistä, johon sai itse valita haluamansa sekoituksen marjoista ja karamelleista. Tämä on ehdoton hitti!



Parasta tehtaanmyymälässä on kenties se, että sieltä pääset seuraamaan makeisten valmistusta lasin takaa. Näet, miten tikkareita pakataan vanhoilla 70-luvulta peräisin olevilla koneilla (jotka edelleen toimivat luotettavasti!), miten kuumasta makeistaikinasta leivotaan karkkia ja miten sutjakkaasti valmiit herkut pakataan lähetettäväksi maailmalle.

Namituvan tehtaanmyymälä on avoinna arkisin klo 9 -17. Kesäkaudella sekä joulun alla (15.5 – 15.8, 1.12 – 23.12) myös lauantaisin klo 10 – 14.
Miten perinteistä salmiakkia valmistetaan?
Pääsimme myös itse kurkistamaan tuotantotiloihin ja oppimaan, miten monta vaihetta salmiakin valmistuksessa on. Kaikki alkaa makeismassan kuumentamisesta tasan 150 asteeseen. Kun karkkimassa porisee kattilassa, leivontapöytä puhdistetaan ja öljytään. Kun taikina on saavuttanut oikean lämpötilan, kiehuvan kuuma massa kaadetaan pöydälle. Nyt on oltava nopea!

Ajoitus on karkin valmistuksessa kaiken a ja o. Taikina ei saa olla liian kuumaa ja notkeaa, mutta se ei myöskään saa kovettua liiaksi. Kuuma karkkimassa levitetään lastalla tasaiseksi. Tämän jälkeen osaan massasta sekoitetaan väriaine ja makuaine. Kuvauspäivänä Namituvalla leivottiin veriappelsiinisalmiakkia, eli tuolloin taikinaan sekoitettiin ensin oranssi väriaine ja sitten veriappelsiiniaromi. Tämän jälkeen toiselle puolelle taikinaa sekoitettiin musta väriaine. Tämä siksi, että salmiakki itsessään on valkoista, vaikka me kaikki miellämme aina salmiakin mustaksi. Lopuksi mustaksi värjätyn taikinan ylle levitettiin valkoinen salmiakkijauhe.




Seuraavassa vaiheessa oranssi taikina ja musta taikina erotettiin toisistaan ja muovailtiin kahdeksi eri pötkyläksi. Vielä tässä vaiheessa taikina on maallikon käsissä (suojakäsineistä huolimatta) erittäin kuumaa, mutta makeismestarin kädet ovat tottuneet käsittelemään lämmintä karkkitaikinaa. Massat muotoillaan tai leivotaan ihan kuin tehtäisiin valtavan suurta pullataikinaa.
Tämän jälkeen kumpikin massa siirretään vielä erikoiseen taikinaa venyttävään laitteeseen, joka ilmaa taikinan juuri sopivaksi. Tämän jälkeen erotetut massat yhdistetään seuraavassa laitteessa, joka työntää salmiakit ulos hieman käärmeennahkaa muistuttavana pötkylänä. Täältä karkit siirtyvät ritilään, jossa ne kuivatessaan kovettuvat ja irtoavat toisistaan. Lopuksi valmiit salmiakit pussitetaan ja pakataan lähetettäväksi eteenpäin.



Miten sujui suklaapuotilaisilta salmiakin valmistus?



Pääsimme itsekin kokeilemaan salmiakin valmistusta, ja on sanottava, että se oli helpommin sanottu kuin tehty! Makeistaikina oli yllättävän kuumaa, mikä teki käsittelystä ainakin untuvikolle hankalaa. Erityisen vaikeaa oli kuitenkin leipoa taikinaa riittävän nopeasti ennen kuin se kovettuu liiaksi. Näin meillä taisi käydä, ja sen vuoksi tikkarit katkeilivat, polkakeppejä ei saatu taivutettua muotoonsa ja muutenkin koko leivonta meni enemmän tai vähemmän plörinäksi. Namitupalaiset kertoivatkin, että makeismestarilta vie noin puolitoista vuotta saada oikea näppituntuma perinteisten makeisten valmistukseen.
Jos haluat nähdä vielä videon sekoiluistamme Namituvalla, käy katsomassa koosteet somestamme Instagramista tai TikTokista. 🙈

Yhteenvetona voidaan sanoa, että jätämme jatkossakin salmiakin valmistuksen ammattilaisille. Kiitos vielä Namituvalle hauskasta ja ikimuistoisesta vierailusta!
Jos kiinnostuit Namituvan käsintehdyistä salmiakeista ja karamelleista, poikkea Namituvan tehtaanmyymälässä Ilmajoella tai suuntaa heidän verkkokauppaansa. Myös Tallipihan puodillamme Tampereella löytyy suosituimpia Namituvan salmiakkeja. Erityisen suuressa suosiossa ovat raskausajan ruokavalioon soveltuvat glykyrritsiinittömät salmiakit, joista myydyin on ehdottomasti salmiakkien Finlandia-palkinnon voittanut rakkaussalmiakki.

Toivottavasti tästä postauksesta tarttui mukaan jotakin uutta salmiakin valmistuksesta. Ainakin me itse opimme visiitin aikana valtavasti ja muutenkin meillä oli hurjan hauskaa. Lopuksi kysymys kuuluukin: minne mennään seuraavaksi?