Miten maailman paras salmiakkitoffee voi tulla Ruotsista?
Jos meillä Suklaapuodissa on jokin kulttituote, sanoisimme, että se on kermainen, venyvä ja ihanan lakritsinen salmiakkitoffee – tai salmiakkola, kuten naapurimaassa sanotaan. Tämä herkku tulee meille Ruotsista, ja se on jo usean vuoden ajan ollut sellainen ”tietäjät tietävät” -tuote, johon on jatkuva varauslista Tallipihan puodillamme. Saamme nimittäin tätä ihanaa toffeeta aina pienen erän kerrallaan, ja se myydään loppuun parissa päivässä. Verkkokaupan puolella se on kerran myyty loppuun jopa muutamassa minuutissa! Salmiakkitoffee tehdään käsin, ja se on tuoretuote, jonka parasta ennen päiväykset ovat aina parin kolmen viikon päähän saapumisesta. Tämän vuoksi herkkua tulee meille aina vain vähän kerrallaan ja se kannattaa nauttia heti. Mutta kuka tätä nyt edes alkaisi säilömään!

Saimme hiljattain mahdollisuuden vierailla Göteborgissa ruotsalaisen pientuottajan Desserter utan gränserin tiloissa. Täällä syntyy maailman paras salmiakkitoffee ja monta muuta superhyvää syötävää. Vastassamme oli lämmin ja vieraanvarainen vastaanotto, ja pääsimme nauttimaan paikan herkuista: salmiakkitoffeesta, omena-kanelitoffeesta, salmiakki- ja passionhedelmäkastikkeesta, jäätelöstä ja biscotti-kekseistä. Pääsimme myös näkemään, miten pienessä tehdaskeittiössä syntyy tämä maailman paras salmiakkitoffee tarkkaan käsityönä. Mutta mikä on tuotteen tarina? Lue alta lisää.

Lotan keittiöstä maailmalle
Salmiakkitoffeen takana on intohimoinen makeismestari Lotta, joka kehitti reseptin omassa kotikeittiössään jo yli 15 vuotta sitten. Lotta toimi aiemmin ravintola-alalla, ja tuolloin hän kehitti perinteisen kermatoffeereseptin, joka sai valtavasti kehuja. Lotta rakasti itse salmiakkia, joten hän jäi pohtimaan, miten pystyisi kehittämään täydellisen salmiakkitoffeen hyväksi havaitun kermatoffeereseptin pohjalta.

Lotan mielestä onnistuneen salmiakkitoffeen pitäisi olla kermainen, eikä salmiakki saisi olla liian hallitseva, vaan pikemminkin pikantti mauste. Tavoitteena olikin luoda yhdistelmä pehmeää toffeeta ja intensiivistä salmiakkia – ei liian makeaa, ei liian vahvaa, vaan juuri oikeanlainen suutuntuma ja makujen tasapaino.
Näihin aikoihin Lotta tapasi Elinan, joka aloitti Ruotsin ensimmäisen lakritsikaupan Tukholmassa. Elina maistoi salmiakkitoffeeta, ja sanoi, että hänen on ehdottomasti saatava sitä myyntiin. Tuolloin Lotta ymmärsi, mitä hänen oli tarkoitus tehdä. Hän päätti perustaa oman yrityksen ja keskittyä maailman parhaan salmiakkitoffeen valmistukseen.

Nykyään Lotalla on pieni myymälä ja valmistuskeittiö Göteborgissa entisessä Pellerinin margariinitehtaan tiloissa. Suosittelen ehdottomasti poikkeamaan, jos olet paikan päällä. Paikka ei ole avoinna joka päivä, joten suosittelen tarkastamaan tarkat aukioloajat yrityksen Instagram-tililtä.
Näin syntyy täydellinen salmiakkikola
Salmiakkitoffeen valmistus alkaa keittämällä erityinen seos, joka saa makunsa seuraavista ainesosista: kerma, sokeri, glukoosi, lakritsijauhe, salmiakki, suola ja kasvipohjainen väriaine (kasviperäinen hiili).
Kun kaikki ainekset yhdistetään ja keitetään hiljalleen, syntyy intensiivinen, kiiltävä massa, jossa yhdistyvät pehmeä toffee ja syvä lakritsainen maku. Seos kaadetaan suurelle alustalle – ja siinä vaiheessa keittiössä leijuu sellainen tuoksu, että tekisi mieli upottaa lusikka suoraan kastikkeeseen.



Kun salmiakkikastike on sopivan jähmeää, siitä muotoillaan levyjä, jotka jäähdytetään yön yli. Seuraavana päivänä levyt leikataan käsin täydellisiksi patukoiksi. Päälle ripotellaan vielä salmiakkijauhettajauhetta, joka antaa maulle salmiakin tujauksen. Jokainen patukka pakataan käsin leivinpaperiseen pakkaukseen ja kiinnitetään etiketit.
Miltä salmiakkitoffee sitten maistuu? Ensimmäisenä suuhun tulee salmiakkijauheesta salmiakin aalto. Seuraavaksi tulee suussa sulavan pehmeä kermatoffeen maku. Lopuksi kielen päälle jää intensiivinen lakritsinen jälkimaku. Toffeen koostumus on ihanan pehmeä, suussasulava ja venyvä. Ei ole mikään ihme, että tuote on palkittu kolmesti Ruotsin parhaana lakritsina – ja on herkku saanut palkintoja myös Suomessa.



Ja sitten… salmiakkikastike!
Lotta valmistaa myös jotain aivan erityistä: salmiakkikastiketta, joka on kuin toffee, mutta nestemäisessä muodossa. Tämä täyteläinen, pehmeä ja intensiivinen kastike on suunniteltu nautittavaksi vaikka suoraan lusikalla – mutta suosittelemme erityisesti kokeilemaan sitä jäätelön kanssa. Kastiketta voi myös lämmittää muutaman sekunnin mikrossa, jolloin saat ihanan lämmintä kastiketta jäätelön päälle.


Vaniljajäätelö ja salmiakkikastike ovat jo klassikkopari, mutta vielä yllättävämpi yhdistelmä syntyy, kun lusikoit kastiketta sitruunajälkiruokien tai -sorbetin päälle. Myös vadelmasorbetin kanssa lopputulos on aivan taivaallinen – makean ja kirpeän tasapaino ei voisi olla parempi. Tämä oli Lotan vinkkaus, kun vierailimme hänen luonaan Göteborgissa. Salmiakkikastiketta löytyy Tampereen puodiltamme Tallipihalta.
Salmiakkitoffeen ystäville – tämä on koettava

Jos rakastat salmiakkia, suosittelemme lämpimästi kokeilemaan tätä taivaallista herkkua. Me suklaapuotilaiset olemme tietenkin ihastuneet salmiakkitoffeisiin itse, mutta meistä on erityisen mahtavaa, että olemme onnistuneet luomaan toffeelle hartaan fanikunnan myös Suomessa. Ja tämä on juuri Suklaapuodin filosofian ydin: tuoda teille erityisiä herkkuja Euroopasta; sellaisia, joihin olemme itse ihastuneet itse ja joista uskomme teidän pitävän. Lotan käsintehdyt salmiakkitoffeet ovat juuri sitä.
Ps. Tämän postauksen ilmestymishetkellä salmiakkitoffee on meillä kesätauolla, mutta syksyllä saamme sitä jälleen. 🖤